Απαγορεύεται η αντιγραφή. Επικοινωνήστε με τον διαχειριστή.

Υπολογιστής από 3 ετών; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι και ποιά τα οφέλη.

Υπολογιστές για… μωρά, tablets, smartphones, κονσόλες παιχνιδιών, διαδικτυακά παιχνίδια – ένα τεχνολογικό… τσουνάμι που τα τελευταία χρόνια έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τα παιδιά μας. Οι ειδικοί παιδαγωγοί – λογοθεραπευτές εξηγούν το «γιατί» και το «πώς» ένα τέτοιο τσουνάμι δεν φέρνει απαραίτητα την καταστροφή. 

Οι περισσότεροι νέοι γονείς επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με υπολογιστή από μικρή ηλικία. «Μα καλά, είναι σωστό να δώσεις υπολογιστή σε ένα παιδί πέντε χρονών;», άλλοι γονείς αναρωτιούνται. Όσο κι αν τέτοιες απορίες είναι λογικές, η αλήθεια είναι πως το να στερήσετε από το παιδί σας την επαφή με τον υπολογιστή στη σημερινή εποχή είναι σχεδόν συνώνυμο του αναλφαβητισμού. Ο υπολογιστής μπορεί να διευρύνει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες των μικρών παιδιών, να συμβάλλει στην εξέλιξη των γνώσεων και των ικανοτήτων που συνδέονται με άλλες γνωστικές περιοχές αλλά και με τη συνολική τους ανάπτυξη, πάντα βέβαια με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Ακόμα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν κατηγορηθεί πολύ, έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να διευρύνουν τις ικανότητες του παιδιού σχετικά με την αντίληψη του για το χώρο, το συντονισμό του ματιού με το χέρι και τα γρήγορα αντανακλαστικά. Επιπλέον, οι λογοθεραπευτές εφαρμόζουν σήμερα νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με την χρήση υπολογιστών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όπως η δυσλεξία και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Αυτές οι θεραπείες μέσω υπολογιστή είναι πιο ευχάριστες στα παιδιά και είναι αρκέτα αποτελεσματικές. 

Εάν όμως η καλή πλευρά των υπολογιστών είναι τόσο καλή, πόσο «κακή» είναι η κακή τους; Η πρόωρη έκθεση του παιδιού σε υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη νοητική του λειτουργία, ενώ η πολύωρη χρήση του ενδέχεται να το οδηγήσει σε απομόνωση – ιδιαίτερα στην περίπτωση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κάτι που αργότερα μπορεί να προκαλέσει φοβίες και κατάθλιψη. Και βέβαια, μπορεί να επηρεάσει τη σωματική του ανάπτυξη – εάν π.χ. δεν κάθεται σωστά – αλλά και την υγεία των ματιών του, δεδομένου ότι η ακτινοβολία είναι αρκετά επικίνδυνη, ειδικά για τα παιδιά που τα πρώτα χρόνια ο οργανισμός τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητος. Γι’ αυτό λοιπόν, φροντίστε να είστε προσεκτικοί σε σχέση με το πότε επιλέγετε να το εκθέσετε σε ψηφιακά ερεθίσματα: γνωρίστε του τον υπολογιστή στην ηλικία περίπου των τεσσάρων – κι αυτό γιατί μέχρι τότε αντιλαμβάνεται τα πάντα μέσα από το σώμα του, κινείται συνεχώς και ο υπολογιστής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που μαθαίνει και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Φέρτε το σε επαφή με την κονσόλα παιχνιδιών στην ηλικία περίπου των έξι, ενώ συστήστε του τον κόσμο του Ίντερνετ στα εννιά του χρόνια, πάντα με τη δική σας επίβλεψη και βάζοντας χρονικό περιορισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γευτεί τη μαγεία της τεχνολογίας, χωρίς να κινδυνεύει από αυτήν.

Σχόλια

mood_bad
  • Χωρίς σχόλια.
  • Προσθήκη σχολίου