Απαγορεύεται η αντιγραφή. Επικοινωνήστε με τον διαχειριστή.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ελέγχετε την υγεία σας.

Η κατάσταση της υγείας μας είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει όλους. Τελικά, πότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε υγιείς, ότι όλα «πάνε καλά»; Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε για να διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση της υγείας μας δεν εμπνέει ανησυχία. Μερικά τεστ πρέπει να γίνουν από τον παθολόγο ή κάποιον γιατρό άλλης ειδικότητας, ενώ άλλα τεστ μπορείτε να τα κάνετε άφοβα μόνοι σας στο σπίτι. Μην ξεχνάτε όμως ότι, εκτός από τις εξετάσεις, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες σας επιδρούν καθοριστικά στην κατάσταση της υγείας σας.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΝΙΝΟ;

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους με βάση το ύψος και τα κιλά δεν είναι ακριβής. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε πιο εξειδικευμένους τρόπους προσδιορισμού του ιδανικού βάρους, βασιζόμενοι στο δείκτη μάζας σώματος. Για να υπολογίσετε το δείκτη μάζας σώματος, πρέπει να διαιρέσετε τα κιλά σας με το τετράγωνο του ύψους σας. Το τετράγωνο του ύψους είναι το ύψος πολλαπλασιασμένο με τον εαυτό του: π.χ. εάν είστε 1,70 εκ. και ζυγίζετε 70 κιλά, τότε το τετράγωνο του ύψους σας είναι 1,70×1,70=2,89 και ο δείκτης μάζας σώματος είναι 70/2,89=24. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο χαμηλός δείκτης (κάτω από την επιθυμητή τιμή) συνοδεύεται από ευπάθεια σε κακοήθη νοσήματα, επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις επιθυμητές τιμές του δείκτη μάζας σώματος ανάλογα με την ηλικία.

ΗΛΙΚΙΑ_______ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
19-24………………………………19-24
25-34…………………………..20-25
35-44…………………………..21-26
45-54…………………………..22-27
55-64…………………………..23-28
άνω των 65………………….24-29

ΠΟΣΟ ΛΕΠΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΗ ΣΑΣ;

Η κατανομή του πάχους στο σώμα συνήθως είναι διαφορετική μεταξύ αντρών και γυναικών. Όταν το πάχος είναι δυσανάλογα συσσωρευμένο στην κοιλιά – όπως συνήθως συμβαίνει στους άντρες – τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος της υπέρτασης, της πρώιμης αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη. Όταν το πάχος είναι συσσωρευμένο στους γλουτούς – κλασικό γυναικείο παράπονο – τότε μπορεί να προκληθούν παθήσεις όπως φλεβίτιδα, ρευματολογικά προβλήματα και οσφυαλγία. Για να διαπιστώσετε αν η κατανομή του πάχους σας ανήκει στον «αντρικό» τύπο, που είναι ο πιο επικίνδυνος – εφόσον συνδέεται με καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα – πρέπει να διαιρέσετε τα εκατοστά της περιμέτρου της μέσης (της «ζώνης») με την περίμετρο των γοφών. Το αποτέλεσμα της διαίρεσης, το πηλίκο, πρέπει να είναι για τους άντρες μικρότερο από 1 και για τις γυναίκες μικρότερο από 0,85. Εάν το πηλίκο της διαίρεσης είναι μεγαλύτερο από αυτά τα νούμερα, τότε ο τρόπος που είναι κατανεμημένο το πάχος στο σώμα σας ανήκει στον «αντρικό» τύπο.

ΕΧΕΤΕ ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ;

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση με την οποία κυκλοφορεί το αίμα στα αγγεία. Διακρίνεται στη «μεγάλη» (συστολική), που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 140mmHg, και στη «μικρή» (διαστολική), που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90mmHg (ή 14 με 9). Εάν η πίεση σας είναι υψηλότερη, τότε πρέπει να αρχίσετε θεραπεία για την υπέρταση, λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή μη φαρμακευτική (μείωση του βάρους, περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ, αποφυγή του καπνίσματος και σωματική άσκηση).

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ:
• Η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την ασχολία του ατόμου, και συνήθως είναι μικρότερη κατά τη διάρκεια του ύπνου.
• Προτιμάτε να μετράτε την πίεση το πρωί.
• Πρέπει να μετράτε δύο φορές την ημέρα την πίεση σας, για να καταλήξετε σε μία αντιπροσωπευτική τιμή.
• Η περιστασιακή αύξηση της πίεσης δεν σημαίνει ότι είστε υπερτασικός. Για τη διάγνωση της υπέρτασης, πρέπει να διαπιστωθεί ότι η πίεση σας είναι υψηλή μετά από διαδοχικές μετρήσεις.

ΤΟ ΣΑΧΧΑΡΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ;

Η εξέταση αυτή μετράει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και πραγματοποιείται με τον ασθενή νηστικό. Ο σκοπός της εξέτασης είναι να αποκλεισθεί η περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη («ζάχαρο») ή του υποκλινικού διαβήτη (όταν το σάκχαρο αυξάνεται μετά από κάθε γεύμα). Τα όρια «ασφαλείας» του σακχάρου στο αίμα είναι από 70-110 mg/dl σε νηστεία.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ:
• Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα δεν είναι αντιπροσωπευτικές αν παίρνετε φάρμακα (διουρητικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά κ.ά.).
• Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μικροβιολογικό εργαστήριο που πραγματοποιεί τις εξετάσεις.

ΠΟΣΟ ΥΨΗΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΑΣ;

Ο οργανισμός είτε παίρνει τη χοληστερίνη μέσω των λιπαρών τροφών είτε την παράγει μόνος του στο συκώτι. Η υψηλή χοληστερίνη είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η επιθυμητή συγκέντρωση της ολικής χοληστερίνης στο αίμα είναι τα 200mg/dl. Η χοληστερίνη διακρίνεται σε «κακή» (LDL), που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 160mg/dl, και σε «καλή» (HDL), που δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 40mg/dl για τις γυναίκες (πριν από την εμμηνόπαυση) και από 45mg/dl για τους άντρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί μεν η τιμή της ολικής χοληστερίνης να είναι 200mg/dl, αλλά, αν η «κακή» χοληστερίνη είναι πάνω από 160mg/dl, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

ΛΑΧΑΝΙΑΖΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΗΦΟΡΕΣ;

Ο πιο απλός τρόπος για να ελέγξετε την αντοχή σας είναι… οι σκάλες και οι ανηφόρες. Αν τώρα ανεβαίνετε λιγότερα πατώματα με μεγαλύτερη δυσκολία, σε σχέση με το παρελθόν, ή σας «κόβεται» η ανάσα στις ανηφόρες, τότε πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τυχόν αναπνευστικά ή καρδιολογικά νοσήματα ή αναιμία. Επίσης, ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε τη δύναμή σας είναι να καθίσετε οκλαδόν στο πάτωμα και να προσπαθήσετε να σηκωθείτε χωρίς βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι όσοι ασχολούνται με κάποια σωματική άσκηση έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση και «ζάχαρο».

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΟΡΕΧΤΟΙ;

Η όρεξη είναι ένδειξη υγείας, γι’ αυτό, εάν η όρεξη σας έχει κοπεί χωρίς κάποιον προφανή λόγο – ενώ παράλληλα χάνετε βάρος – πρέπει να επισκεφτείτε τον παθολόγο σας, έτσι ώστε να καθοριστούν τα αίτια της ανορεξίας, που μπορεί να είναι ψυχολογικά ή παθολογικά.

ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ;

Ο ήσυχος ύπνος με ένα μαλακό μαξιλάρι είναι δείκτης υγείας. Τα πολλά μαξιλάρια είναι ένδειξη πιθανής καρδιακής ανεπάρκειας, ένα νόσημα που παρουσιάζεται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, το ροχαλητό, που συνδυάζεται με αίσθημα κόπωσης μετά τον ύπνο, είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν προβλήματα υπέρτασης και παχυσαρκίας. Γι’ αυτό, αν για να κοιμηθείτε χρειάζεστε 2-3 μαξιλάρια ή αν ροχαλίζετε, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας προκειμένου να διαπιστώσετε την αιτία.

ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΛΑ;

Όταν δυσκολεύεστε να διαβάσετε τους υπότιτλους στην τηλεόραση ή εκτίθεστε καθημερινά σε δυνατούς θορύβους, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο ή τον ΩΡΛ σας αντίστοιχα. Η όραση και η ακοή είναι πολύτιμες αισθήσεις, που συνήθως τις θεωρούμε δεδομένες, μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση σε οφθαλμίατρο συνιστάται κάθε 3-5 έτη για τις ηλικίες 20-39 και κάθε 2-4 έτη για τις ηλικίες 40-64. Η προληπτική εξέταση της ακοής σε ωτορινολαρυγγολόγο πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 40 κάθε τρία χρόνια.

ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΕΙΣΤΕ;

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ: Καθίστε στην άκρη μιας σταθερής καρέκλας, με τα πόδια σε ευθεία και τις φτέρνες να ακουμπούν στο πάτωμα. Βάλτε τα χέρια σας στην άκρη της καρέκλας και μετακινήστε τους γοφούς προς τα μπρος, μέχρι να βρεθούν εκτός καθίσματος. Τα χέρια σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε ευθεία. Χαμηλώστε τους γοφούς προς το πάτωμα αργά, μέχρι οι αγκώνες να σχηματίσουν ορθή γωνία, κάντε μία μικρή στάση και ανασηκωθείτε έτσι ώστε τα χέρια να είναι σε ευθεία πάλι. Κατεβείτε σε τέσσερα δευτερόλεπτα και ανασηκωθείτε σε δύο.
10 ή περισσότερες επαναλήψεις: πολύ μεγάλη δύναμη,
7-9: μεγάλη δύναμη,
4-6: μέτρια δύναμη,
1-3: χαμηλή δύναμη,
0: πολύ χαμηλή δύναμη.

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ: Σταθείτε σε απόσταση 10-20 εκατοστών, με την πλάτη προς μία σταθερή καρέκλα και τα πόδια σε διάσταση. Σταυρώστε τα χέρια σας στο στήθος και κρατήστε την πλάτη ίσια. Λυγίστε τα γόνατα και χαμηλώστε το σώμα, μέχρι οι γλουτοί σας να ακουμπήσουν το κάθισμα. Μην ανασηκώσετε τις φτέρνες και προσπαθήστε να κρατήσετε τα γόνατα στην ευθεία των δακτύλων των ποδιών. Κατεβείτε σε τέσσερα δευτερόλεπτα και ανεβείτε σε δύο.
25 ή περισσότερες επαναλήψεις: πολύ μεγάλη δύναμη,
20-24: μεγάλη δύναμη,
15-19: μέτρια δύναμη,
10-14: χαμηλή δύναμη,
9 ή λιγότερες: πολύ χαμηλή δύναμη.

4 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
Με την γενική εξέταση αίματος ελέγχετε:
• Τον αιματοκρίτη, ο οποίος, αν είναι κάτω από 36 στις γυναίκες και κάτω από 40 στους άντρες, υποδηλώνει αναιμία. Στις γυναίκες η αναιμία οφείλεται συνήθως στην έμμηνο ρύση, ενώ στους άντρες μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χάνουν αίμα σε κάποιο εσωτερικό όργανο (στομάχι, παχύ έντερο), και τότε πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις.
• Τα λευκά αιμοσφαίρια, οι τιμές των οποίων είναι ενδεικτικές της άμυνας του οργανισμού σε πιθανές λοιμώξεις. Η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων πάνω από 11.000/ml, καθώς και η μείωσή τους κάτω από 4.000/ml, μπορεί να υποδηλώνουν κάποια ασθένεια του αίματος.
• Τον αριθμό των αιμοπεταλίων, που είναι ένδειξη της πηκτικότητας του αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές των αιμοπεταλίων είναι 150.000-400.000/ml.

ΤΕΣΤ OΥΡΩΝ
Παράλληλα με την εξέταση αίματος, καλό είναι να κάνετε μία φορά το χρόνο και εξέταση ούρων. Με την εξέταση αυτή μπορούν να διαγνωσθούν παθήσεις (π.χ. διαβήτης) σε πρώιμη φάση, γεγονός που επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία τους. Σημαντικός, επίσης, είναι ο έλεγχος των κοπράνων (εξέταση Mayer) για τον εντοπισμό τυχόν μικροσκοπικής αιμορραγίας, που είναι ενδεικτική παθήσεων του παχέος εντέρου. Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται στους άντρες και τις γυναίκες άνω των 50 ετών κάθε χρόνο, ενώ όσοι έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να την κάνουν μετά τα 35.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
• Από νεαρή ηλικία πρέπει να γίνεται τακτική αυτοεξέταση των μαστών για τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών.
• Στην ηλικία των 40 πρέπει να γίνεται μία μαστογραφία, που αργότερα Θα χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικό στοιχείο για την κατάσταση του μαστού.
• Κάθε χρόνο, μετά τα 18, πρέπει να γίνεται το ΠΑΠ τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τα σεξουαλικώς δραστήρια κορίτσια μικρότερης ηλικίας. Αυτή η κυτταρολογική εξέταση επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και των φλεγμονών στη γεννητική περιοχή.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
Οι άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν δακτυλική εξέταση ορθού-προστάτη κάθε χρόνο. Επίσης, ο έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), που γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις, είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Το τεστ αυτό, που πρέπει να γίνεται μετά τα 50, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και αυξάνει τις πιθανότητες της αποτελεσματικής θεραπείας του.

Σχόλια

mood_bad
  • Χωρίς σχόλια.
  • Προσθήκη σχολίου