Η επιλογή μια πιο «πράσινης» τροφής για το κατοικίδιο μου.

Ισως, αν αναζητήσετε την πιο φιλική στο περιβάλλον τροφή στο Pet Shop που αγοράζετε τις ζωοτροφές σας, από άποψη τόσο συστατικών όσο και συσκευασίας, σας οδηγήσει σε μερικές ενδιαφέρουσες, αλλά και αναπάντεχες ανακαλύψεις.

Πολλοί έχουν μια εμμονή: θέλουν να ξέρουν τι καταναλώνουν εκείνοι και οι οικογένειες τους (άρα και το σκυλί τους). Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτούς. Μαζί με αυτή την τρέλα μου, ακολουθεί και η απόφαση μου να κρατηθώ μακριά από τα  μεταλλαγμένα τρόφιµα. Αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη αµφισβήτηση γι’ αυτά στην επιστημονική κοινότητα και αφετέρου επειδή πιστεύω στη δύναµη του καταναλωτή. Αν δεν αγοράζεις κάτι, μειώνεις την κατανάλωση του, άρα και το κέρδος του παραγωγού, ο οποίος ίσως να προβληματιστεί για τη συνέχιση της παραγωγής του.

Ζωοτροφές με μεταλλαγµένα.

Το πρώτο πράγµα που έκανα, λοιπόν, πριν επιλέξω την τροφή της Λούσης, ήταν να γράψω ένα mail σε Αμερική και Ευρώπη, όπου ζητούσα στοιχεία από τις εταιρείες για το αν η τροφή που παράγουν περιέχει μεταλλαγμένα. Οι απαντήσεις άργησαν λίγο (φαντάζοµαι ότι θα αναρωτιούνταν αν έχουν μπλέξει με τρελό), αλλά ήρθαν από όλους. Θα μπορούσα, βέβαια, να επιλέξω οργανικές τροφές (υπάρχουν αρκετές εταιρείες), για να έχω ήσυχο το κεφάλι μου χωρίς να μπω σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά το “βαλάντιο” μου δεν έφτανε έως εκεί. Από τις απαντήσεις που πήρα (κάποιες ήταν ήξεις – αφίξεις, κάποιες σαφείς) απέκλεισα αρκετές και επέλεξα τελικά αυτήν που με κάλυπτε.

Η ετικέτα τα λέει όλα.

Στη συνέχεια, άρχισε το «βασανιστήριο» της ετικέτας. Πήρα τον μεγεθυντικό φακό και αναζήτησα στα συστατικά πληροφορίες σχετικά με:
– Την καλής ποιότητας ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες(μονοπρωτεϊνική ακόμα καλύτερα), πάνω-πάνω ή κοντά στην κορυφή της λίστας των συστατικών, απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος του σκύλου μου.
– Αµέσως μετά, τα μη αλεσµένα σιτηρά, τα λαχανικά και τα δηµητριακά, ώστε να διευκολύνουν την απορρόφηση βιταμινών και αμινοξέων.
– Τα ω λιπαρά (από ψάρι, σουσάμι κ.λπ.) που κάνουν καλό στο τρίχωμα.
– Τα φυσικά πρόσθετα και συντηρητικά (όπως η βιταμίνη C) και τα ωφέλιµα ανόργανα στοιχεία (π.χ. ψευδάργυρος, μαγγάνιο)που συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του δέρματος του ζώου.

Με βάση κάποιες οδηγίες που μου είχε δώσει ο κτηνίατρος μου, απέφυγα:
– Όσες τροφές περιείχαν υποπροϊόντα κρέατος ή πουλερικών, υποπροϊόντα δηµητριακών, επεξεργασµένα σιτηρά, κορεσµένα λίπη, τεχνητά συντηρητικά και πρόσθετα, όπως χρώµατα, αρώματα και γλυκαντικά.

Αν ήθελα να είμαι σωστός, θα έπρεπε να επιλέξω και:
– Τις σκυλοτροφές της εταιρείας που παράγονται σε πιο κοντινή στην Ελλάδα χώρα (για μειώση  του (CO2 από τη μεταφορά), αλλά προσποιήθηκα ότι ξέχασα αυτο το στάδιο. Θυμήθηκα, όμως, το θέµα της ανακυκλώσιμης συσκευασίας. Φαντάζεστε το ύφος του υπαλλήλου στο Pet Shop στον Γέρακα, ο οποίος παρακολουθούσε έναν τρελό να γυρίζει πάνω – κάτω ένα σακί σκυλοτροφής, να διαβάζει από δω, να τα διασταυρώνει με ένα χαρτάκι (όπου είχα σηµειωμένα τι πρέπει να κοιτάξω), να ξανατουµπάρει το σακί για να βρει:
– Το σήµα ανακυκλώσιμης συσκευασίας
Το βρήκα και, προς ανακούφιση του, του είπα: «Θα πάρω αυτή».

Δεν είμαι χορτοφάγος για να μπω στο τριπ της νέας μόδας χορτοφάγα σκυλόγατα, αλλά είναι μια ακραία και (όπως με ενηµέρωσε ο κτηνίατρος μου) λανθασμένη στάση. Τα σκυλιά και τα γατιά είναι από τη φύση τους σαρκοφάγα, μην τρελαθούμε κιόλας.
Λίγο πριν φύγω από το Pet Shop, κατευθύνθηκα προς το τµήμα με τα σκυλο-μπισκοτάκια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του υπαλλήλου, που ο καημένος, είχε πιστέψει ότι (επιτέλους) τελείωσε μ΄ εµένα, όταν κρατώντας ένα κουτί τον ρώτησα: «Διαβάζω εδώ στα συστατικά: προϊόντα πέψης πουλερικών. Τι είναι αυτά;».