Οι μηχανισμοί του δέρματος και πως θα το φροντίσουμε σωστά.

Ζέστη, κρύο, πόνο, φαγούρα. Το δέρμα, «αισθάνεται» τα πάντα, για να παραδώσει αμέσως το μήνυμα στον εγκέφαλο. Από όλες βέβαια τις πληροφορίες, είναι η φροντίδα που του αρέσει περισσότερο. Με πάνω από πέντε εκατομμύρια νευρικές ίνες, αρκεί ένα απαλό χάδι, για να στείλει κύματα ευχαρίστησης σε όλο μας το σώμα. Είναι το δέρμα το πιο σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος; Ίσως! Σίγουρα είναι όμως το πιο ξεχωριστό, μεγάλο σε μέγεθος, αλλά και το μόνο που μπορούμε να αγγίξουμε, να διακοσμήσουμε, και να φροντίσουμε, το δέρμα, είναι συνδεδεμένο με την ομορφιά, μακιγιάρουμε το πρόσωπό μας, κάνουμε τατουάζ για να το στολίσουμε, το αποκαλύπτουμε όταν θέλουμε να γοητεύσουμε. Παράλληλα, το δέρμα είναι το όργανο που συνδέεται απόλυτα με τις πρώτες μας αναμνήσεις. Τα χάδια που μας πρόσφερε η μητέρα, η τρυφερότητα, η ευχαρίστηση και ο αισθησιασμός, γεννιούνται χάρη στην ύπαρξή του.

Αν και με περίπλοκη δομή, μπορούμε να χωρίσουμε το δέρμα σε τρεις ζώνες. Η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Παρόλο που διακρίνεται για τη λεπτότητα της, (μόλις 0,l0 mm), διαθέτει μεγάλη αντοχή. Χωρίζεται σε πέντε στοιβάδες, με την κεράτινη να βρίσκεται στο βαθύτερο επίπεδο. Τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας, συνενώνονται σταθερά μεταξύ τους και δημιουργούν ένα πολύ αποτελεσματικό «φράχτη» απέναντι στο περιβάλλον. Γι’ αυτό, και οι περισσότερες κρέμες δρουν ως αυτό το επίπεδο, ενισχύοντας τα επίπεδα υγρασίας, ώστε η επιδερμίδα να δείχνει πιο λεία και απαλή. Το κυρίως δέρμα, έχει μεγαλύτερο πάχος από την επιδερμίδα, και αποτελείται κυρίως από τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα. Είναι αυτό που δίνει στο δέρμα μας τη σφριγηλότητα και την τονικότητα του. Τα νέα επιτεύγματα της κοσμετολογίας, υπόσχονται ότι διεισδύουν σε αυτό το επίπεδο, διεγείροντας τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, των «κέντρων παραγωγής» κολλαγόνου. Το υπόδερμα, είναι το βαθύτερο στρώμα, και εκείνο με το μεγαλύτερο όγκο. Πρόκειται για το μέρος όπου συγκεντρώνονται τα λιποκύτταρα.

Το άγγιγμα προκαλεί αγάπη, για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί ένα μωρό, χρειάζεται μόνο ένα μασάζ λίγων λεπτών. Γιατί λοιπόν να μην επωφεληθούμε και ως ενήλικες από τις ευεργετικές ιδιότητες του αγγίγματος; Κάνοντας μασάζ στον εαυτό μας, θα έρθουμε σε καλύτερη επαφή με τα συναισθήματά μας, και θα αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα του εαυτού μας. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσουμε το ίδιο το δέρμα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης, απελευθερώνοντας τον οργανισμό μας από ό,τι τον βαραίνει.
Το κατάλληλο άρωμα επάνω στο δέρμα μας, αρκεί για να περιορίσει τα συμπτώματα μιας δερματικής αλλεργίας. Η σωστή κρέμα στο πρόσωπό μας, είναι ικανή να μας φτιάξει τη διάθεση, και η ενυδάτωση της επιδερμίδας, μπορεί να ενεργοποιήσει τους ευαίσθητους νευρώνες. Ακόμα, μελέτες δείχνουν πως οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές εκείνες ενώσεις που χρησιμοποιούνται ώστε να μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ του δέρματος και του νευρικού συστήματος, μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη δομική συνοχή του δέρματος, όσο και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Γι’ αυτό και το μέλλον της κοσμετολογίας, βασίζεται σε κρέμες που δεν μένουν στην επιφάνεια, αλλά διεισδύουν σε βάθος, διεγείροντας ακόμα και το νευρικό σύστημα.

Σήμερα, το έντονο άγχος, η έλλειψη ύπνου, ο φόβος, η κούραση, επηρεάζουν το δέρμα μας προκαλώντας αφυδάτωση αλλά και ερεθισμό, ακμή, έρπη ή τριχόπτωση. Αρκεί λοιπόν, να παρατηρήσουμε προσεκτικά την όψη της επιδερμίδας μας, για να αναγνωρίσουμε καλύτερα τι συμβαίνει μέσα μας. Αν και το δέρμα μας, έχει την ικανότητα να αποτοξινώνεται χωρίς τη βοήθεια μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Βοηθήστε το, με το να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, και ακολουθώντας μια καθημερινή ρουτίνα που δεν απαιτεί παρά μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο σας, αφήστε το δέρμα σας να αναπνεύσει, καθώς έτσι, θα καθαρίσουν οι πόροι από τις τοξίνες. Καθαρίστε την επιδερμίδα σας, ώστε να απομακρύνετε τους ρύπους, και ενυδατώστε την με τη βοήθεια μιας κρέμας. Διαλέξτε ένα προϊόν που ταιριάζει με τον τύπο του δέρματος σας, και φροντίστε ώστε το άρωμα του να σας τονώνει ευχάριστα. Με τι άκρες των δαχτύλων σας, κάντε απαλό μασάζ, δίνοντας έμφαση στα κάτω άκρα αλλά και στην περιοχή τον αυχένα. Έτσι, θα χαλαρώσετε τόσο από την κούραση, όσο και από την ένταση που συσσωρεύεται σε αυτά τα σημεία. Η απολέπιση (μια φορά την εβδομάδα), θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, και θα βοηθήσει στην ανανέωση του δέρματος.