Ασθένειες στον άντρα και πρόληψη με τσεκάπ.

Ο αιφνίδιος χαμός κάποιου νεαρού άνδρα, φίλου, ή γνωστού, είναι η αφορμή να ξανάρθει στο προσκήνιο του μυαλού μας η προληπτική ιατρική.

Έρευνες, μελέτες και δημοσιεύσεις αποδεικνύουν ότι οι άντρες -κατά βάση- δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά με την πρόληψη της υγείας τους. Ενώ το 80% των γυναικών στην Ελλάδα κάνουν κάθε χρόνο ένα τσεκάπ, ειδικά μετά τα 35, το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες δεν ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, οι τρεις στους πέντε δεν έχουν ποτέ επισκεφτεί ένα γιατρό μέχρι την ηλικία των 45 χρόνων. Το σκεπτικό αυτών των ανδρών έχει να κάνει με τη «λογική» ότι αφού είναι φαινομενικά υγιείς και δεν έχουν σοβαρές ενοχλήσεις (στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο συκώτι κ.λπ., ποιος λόγος υπάρχει ώστε να επισκεφτούν προληπτικά έναν παθολόγο για τους γράψει κάποιες προληπτικές εξετάσεις; Κι όμως, από την ηλικία των 30 χρόνων μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα, τα οποία εύκολα θα αντιμετωπιστούν – αρκεί να τα αντιληφθεί αυτά εγκαίρως, κάτι που προϋποθέτει την υποβολή του σε τακτικά τσεκάπ.

ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΝΔΡΕΣ.

Η υπέρταση, ο καρκίνος του πνεύμονα ή του προστάτη, ο διαβήτης αλλά και οι φλεγμονές του ήπατος είναι τα «κατά συνθήκη» ανδρικά νοσήματα. Πρώτη στη λίστα η καρδιακή προσβολή, που «θερίζει» τις ηλικίες από 35 έως 45 ετών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το σώμα συχνά δίνει μικρά, προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Δυστυχώς όμως, οι άνδρες συνηθίζουν να τα αγνοούν, πιστεύοντας ότι θα περάσουν με λίγη ξεκούραση ή με την πάροδο λίγων ημερών. Τώρα, αν αυτό λέγεται «αντριλίκι» ή φόβος κανείς δε γνωρίζει να πει με βεβαιότητα. Όταν όμως νιώσεις έναν αιφνίδιο, οξύ πόνο στο στήθος και την πλάτη σου να «καίγεται» ύστερα από μακρά αδιαφορία για κάτι μικρό πόνους στο στέρνο, τότε έχεις καταλάβει ότι το παιχνίδι κρίθηκε και το διπλό μπαϊπάς σε περιμένει πάνω σε ένα χειρουργικό κρεβάτι. Μια άλλη διάσταση στο θέμα έχει να κάνει με μια διεθνώς καταγεγραμμένη αλλά στην ουσία ανεξήγητη τάση των ανδρών να μην κατανοούν πλήρως τη σημασία των υγιεινών συνηθειών ζωής. Σχεδόν κανένας άνδρας, παραδείγματος χάριν, δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει άρθρα σε περιοδικά ή websites που προτρέπουν σε υγιεινή ζωή, καλή διατροφή ή γυμναστική. Κανένας άνδρας δεν ενστερνίζεται τις παγκόσμιες καμπάνιες υγείας και πρόληψης. Κανένας άνδρας, τέλος, δεν πείθεται και δεν παραδέχεται ότι πολλές από τις συνήθειες του είναι βλαβερές για την υγεία. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο φαινόμενο με παγκόσμια εμβέλεια, που θέτει έτσι τις γυναίκες -με ποσοστό 80%- πιο ενημερωμένες, προετοιμασμένες και «ετοιμοπόλεμες» στη μάχη για καλύτερη ζωή ως τα βαθιά γεράματα. Εκεί ίσως να κρύβεται και το μυστικό των δέκα παραπάνω χρόνων που χαρίζει η φύση στη γυναικεία ζωή.

ΤΑ ΜΙΚΡΑ, ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ.

Είναι πάντως γεγονός πως αρκετοί άνδρες πλέον ανησυχούν μήπως αναπτύξουν καρκίνο ή στεφανιαία νόσο. Επίσης, αρχίζουν να κατανοούν τα οφέλη μιας πιο υγιεινής ζωής. Προσπαθούν συχνά πυκνά να γραφτούν σε γυμναστήρια ή συλλόγους αθλημάτων. Από τη θεωρία όμως πρέπει να περάσουν στην πράξη και να αρχίσουν τουλάχιστον με ένα τσεκάπ στον παθολόγο. Από εκεί όλα θα πάρουν το σωστό δρόμο τους. Αρκεί μια ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων και μια επίσκεψη στο γιατρό.

• Όταν υπάρχει αίσθημα δυσφορίας, σφίξιμο ή πόνοι στο στήθος που αντανακλούν στο λαιμό, στον ώμο, στα χέρια, όταν μουδιάζουν τα δάχτυλα, υπάρχει έντονη εφίδρωση, ζαλάδα και ναυτία, ίσως να βρίσκεστε μπροστά σε ένα καρδιακό έμφραγμα.

• Όταν η ανεξήγητη βραχνάδα και ο αναίτιος βήχας επιμένει για πολλές μέρες, ένας όγκος στον πνεύμονα ίσως καραδοκεί.

• Όταν νιώθετε βαρυθυμία, πίεση στο κεφάλι και έξαψη, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για συμπτώματα υπέρτασης.

• Όταν δείτε αίμα στα ούρα συνοδευόμενο με πόνο ή νιώθετε πως θέλετε να αποβάλετε κι άλλα ούρα, αλλά αυτά δε βγαίνουν, μπορεί και να μιλάμε για καρκίνο του προστάτη.

• Όταν παρουσιάζεται συνεχιζόμενη ανορεξία, ναυτία, αίσθημα βάρους ή πόνος κάτω από το δεξιό πνεύμονα, που αντανακλάται μάλιστα και στο δεξί μπράτσο, μπορεί να έχετε αποκτήσει φλεγμονή στο συκώτι.

Σε αυτές όμως τις παθήσεις οι προειδοποιήσεις είναι εμφανείς και σίγουρα -σε πρώιμο στάδιο- θεραπεύονται. Υπάρχουν όμως και παθήσεις που δεν παράγουν εμφανή συμπτώματα. Η αυξημένη χοληστερίνη, το σάκχαρο ή η αρτηριακή πίεση μόνο με αναλύσεις αίματος ανακαλύπτονται. Ας μην ξεχνάμε πως η αυξημένη χοληστερίνη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Κι όμως, μόνο ένας στους πέντε άνδρες υποβάλλεται έστω και σε μια απλή εξέταση αίματος.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ

Το ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει ένας άνδρας σίγουρα θα το κανονίσει ο παθολόγος σας, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ασφαλώς και το πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο σωστός έλεγχος της υγείας μας έχει να κάνει τα ακόλουθα βασικά βήματα:

Άνδρες από 25 έως 40 χρόνων

• Ετήσια μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

• Μία φορά κάθε δύο χρόνια κλινική εξέταση, γενικό τσεκάπ, ανάλυση αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακα και καρδιογράφημα.

Άνδρες από 40 έως 50 χρόνων

• Μία φορά το χρόνο όλα τα παραπάνω, συν εξετάσεις για αίμα στα κόπρανα (για τυχόν καρκίνους στην κοιλιακή χώρα) και προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη. Παράλληλα με τις ετήσιες εξετάσεις, καλό είναι κάθε άνδρας να γνωρίζει κάθε ανησυχητικό σύμπτωμα που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία και στη ζωή του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προλάβει το κακό:

• Αλλαγές στο δέρμα (χρώμα, κηλίδες, υφή).

• Μεγέθυνση ή αλλοίωση του όγκου μιας ελιάς

• Δυσκολία στην έναρξη, στη φυσιολογική ροή ή στο τέλος της ροής των ούρων.

• Ανάγκη για συχνή διούρηση.

• Ευαισθησία στην αφή ή ασυνήθιστη ανομοιογένεια και σκληρότητα στους όρχεις.

• Έντονος και αιφνίδιος πόνος στην κοιλιά που διαρκεί περισσότερες από 4 ή 5 ημέρες.

• Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

• Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία της μέσης, της πλάτης και των ώμων.

• Πόνος στο στέρνο που διαρκεί πάνω από 2 λεπτά και επιδεινώνεται με τη γυμναστική.

• Πονοκέφαλος που συνεχίζει να επιμένει για πάνω από 3 ημέρες, συνοδευόμενος παράλληλα από διαταραχές στην όραση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παλιότερα, κρίσιμη ηλικία για τον άνδρα θεωρούνταν τα πενήντα και τα εξήντα του χρόνια. Σήμερα από τα τριάντα ο άνθρωπος εμπλέκεται σε χιλιάδες αγχωτικές και πιεστικές διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες με τη σειρά τους τον οδηγούν σε βλαβερές διεξόδους, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την ακατάστατη διατροφή και την παραμέληση του εαυτού του. Ποτέ δε σκεφτόμαστε ότι το κακό θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα τόσο ξαφνικά και απότομα. Ξεχνάμε τη θεωρία των πιθανοτήτων και βρισκόμαστε αιχμάλωτοι σε μια φαιδρή αφέλεια. Κι αν η τύχη χαμογελάσει και ο κίνδυνος περάσει χωρίς να μας αγγίξει την πρώτη φορά, νομίζουμε πως τη βγάλαμε καθαρή και την γλιτώσαμε. Όμως σχεδόν πάντα, την αλήθεια τη μαθαίνουμε τελευταίοι, έτσι και με την υγεία μας. Η φαινομενικά ατάραχη εσωτερική μας λειτουργία θα μας προδώσει αν δεν την προσέξουμε. Ο κόσμος «μέσα μας» χρειάζεται φροντίδα, επιμέλεια και πρόληψη. Και κυρίως, πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα, πολύ πριν το τσεκάπ μας αποκαλύψει την σκληρή αλήθεια.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ

• Ηρεμήστε. Μεταβάλλετε την εργασία σας σε παραγωγικό μοχλό δημιουργίας και διασκέδασης, όχι ανώφελες εντάσεις. Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε φυσιολογικούς παλμούς και πίεση, αποφεύγοντας τις θρομβώσεις.

• Βαδίζετε καθημερινά. Τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα γρήγορο περπάτημα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος 50%.

• Πίνετε πολύ νερό, ακόμη και όταν δε διψάτε. Κάντε το ουροποιητικό σας σύστημα να δουλεύει συνεχώς. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε σιγουριά και ασφάλεια σε κάθε πάθησή του.

• Αποκτήστε ένα σωστό διατροφικό πλάνο που θα το ακολουθείτε πιστά. Το στομάχι, το εντερικό σύστημα και το σύνολο του μηχανισμού της πέψης θα λειτουργεί ρολόι, ενώ παράλληλα δε θα φορτώνετε τον οργανισμό με λίπος και περιττές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους.

• Ξεκουραστείτε. Μην υπερβάλλετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες και μην καταπονείτε τον εαυτό σας συνεχώς, τόσο στην εργασία όσο και διασκέδαση. Χαρίστε στο σώμα σας επαρκή και ελαφρύ ύπνο, που να μπορεί να σας παύσει και να σας αναζωογονήσει.

• Όχι στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Ο φόβος, η άγνοια, η επιπολαιότητα, ο πανικός, οδηγούν σε άσκοπη λήψη κάθε λογής φαρμάκων και χαπιών, που χωρίς την ιατρική συνταγή του παθολόγου μπορούν να μεγεθύνουν μακροπρόθεσμα ένα ασήμαντο πρόβλημα.

• Ζήστε τη ζωή σας με πάθος. Βγείτε από την απάθεια. Ξεκολλήστε από την ηττοπάθεια. Νικήστε τη ματαιοδοξία και ανακτήστε τη χαμένη σας ενέργεια. Χαρείτε κάθε λεπτό της ημέρας και αισιοδοξείτε. Χαμογελάτε ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις. Ένας άνθρωπος κολλημένος στη γωνία και νικημένος από τον ίδιο του τον εαυτό μόνο αρρώστιες μπορεί να γεμίσει στο παραδομένο κορμί του και στην κατεστραμμένη ψυχή του.

• Απολαύστε καθετί με μέτρο. Προσπαθείτε πάντοτε να μη νιώθετε χορτάτοι, ούτε στο φαγητό, ούτε στο ποτό, ούτε στο σεξ, ούτε στις εμπειρίες. Αφήστε πάντοτε κάτι και για αύριο. Επιδιώξτε να έχετε κάτι να σας περιμένει για να το κατακτήσετε. Μόνο έτσι θα νιώσετε τη μεγάλη αξία το και θα το απολαμβάνετε κάθε μέρα με την πραγματική του υπόσταση. Η ζωή σας αξίζει την αγάπη και το ενδιαφέρον σας.